Klassieker van de week: Lancia Flaminia Super Sport

In de rubriek ‘Klassieker van de week’ proberen we iedere week een mooie of bijzondere klassieke Italiaan te presenteren. Of dat nou ‘het koopje van de dag’ is, een auto met een fantastische historie of een klassieker die om één of andere reden met het nieuws te maken heeft maakt niet uit. Deze week een Italiaanse exoot die we eigenlijk maar om één reden niet mogen overslaan: zijn prachtige lijnen.

Natuurlijk, er zijn veel zaken die het vermelden meer dan waard zijn maar de eerste reden die in ons op kwam, was onze van bewondering openvallende mond. De lijnen van Zagato, de mooie techniek en de prachtige kleurencombinatie van ex- en interieur zorgden er voor dat deze Lancia Flaminia Super Sport Zagato uit 1967 het direct tot ‘Klassieker van de week’ heeft geschopt.

Deze fraaie Lancia is ontworpen en gebouwd door Zagato in een tijd dat ook de Aston Martin DB4GTZ, de Fiat 8V Zagato en de Maserati A6G 2000 Zagato van de tekentafel rolden. Stuk voor stuk auto’s die zeer gezocht zijn, zeer zeldzaam en ongelooflijk kostbaar. Deze Lancia mag daar ook gerust bij gezet worden, ook al is hij veel minder zeldzaam dan de andere Zagato’s die we noemden:  30 Fiats, 20 Maserati’s (plus 1 Spyder) en 19 Aston Martins.

In de jaren ’60 was de Flaminia de topper van het merk met heel wat zaken die voor die tijd bijzonder waren. Een aluminium V6, een transaxle-constructie en de remschijven op Alfa-75-achtige wijze tegen het differentieel. De Super Sport was de meest sportieve variant.  Onder de motorkap ligt een prachtige 2,8 liter zescilinder met drie carburateurs (vandaar 3C). Deze in 1967 gebouwde auto is er eentje van de derde serie en kenmerkt zich door een iets ander front, een ten opzichte van zijn voorganger gewijzigde achterzijde en een grotere moto’; de eerste en tweede serie hadden een 2,5 liter onder de kap. In totaal liepen er 600 Super Sport Zagato’s van de band.  Al is ‘van de band’ eigenlijk niet de juiste uitdrukking bij een auto die grotendeels met de hand werd gebouwd.  

De donkerblauwe Lancia op deze foto’s is oorspronkelijk verkocht in Italië en in 1974 naar Amerika geëxporteerd, waar hij tot 2002 dezelfde eigenaar heeft gehad. Vlak daarna werd de auto compleet gerestaureerd. Dat het eindresultaat om te smullen is, kun je zelf wel zien. Rest ons nog de prijs van dit stukje kunst op wielen te noemen. Die is heel anders dan bij het koopje van twee weken geleden. Wil je dit exemplaar in je garage (of woonkamer wat ons betreft) zetten dan dien je $ 268.000 achter te laten bij de verkopende partij.